Έχετε απορίες;

Ο νόμος 489/76 προβλέπει τις εξής διοικητικές και ποινικές κυρώσεις:

Διοικητικές κυρώσεις

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες

  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής

  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα

Ποινικές κυρώσεις

  • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και

  • Χρηματική ποινή μέχρι €3.000

Στη σελίδα https://www.hic.gr/hic/Check_ins.aspx μπορείτε εύκολα με τη συμπλήρωση βασικών στοιχείων σας να ελέγξετε αν το όχημά σας είναι ασφαλισμένο.

Σε περίπτωση ατυχήματος, το πιο βασικό είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Είναι από μόνο του ένα δυσάρεστο γεγονός και δεν χρειάζεται να το γίνει χειρότερο με φωνές και καυγάδες. Αρχικά καλέστε την τροχαία και αν κρίνετε απαραίτητο ζητήστε να έρθει και ασθενοφόρο. Ενημερώστε την ασφαλιστική σας εταιρεία, ώστε να στείλουν κάποιον στον τόπο του ατυχήματος για να πάρει φωτογραφίες και δηλώσεις. Παροτρύνετε και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους να κάνουν το ίδιο. Από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η ασφαλιστική εταιρεία τις διαδικασίες της αποζημίωσης.

Στην Ελλάδα ακόμα δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση της κατοικίας όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό όμως δεν ισχύει για ενυπόθηκες κατοικίες, σπίτια δηλαδή που αποκτήθηκαν με στεγαστικό δάνειο που δεν έχει αποπληρωθεί. Ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει την κατοικία του βάσει των καλύψεων που ζητάει η κάθε τράπεζα.